Ženska trka najjača u povijesti Hrvatske, s čak 13 učesnica s A, B, C ili D normama. Imamo novu curu ispod granice snova od 8 sati – Ines Jozić, plus još jednu s najvišom A normom, ispod 8:30 – Silvia Šimunović, uz standardno odličnu Veroniku Jurišić. Dalje, 4 nove cure su postigle isto tako visoki B standard (Anita Lacković, Sendi Štrbac, Ankica Pavlović i Hana Malović), dok je Paula Vrdoljak popravila tu svoju normu od lani za dodatnih 10 minuta.

Muška trka naoko bitno slabija, međutim nije razočaravajuća. Kao prvo, u trci nije bilo do tada aktualnog prvaka Dejana Radanca, drugi po redu lani Marko Bičanić nije završio trku, dok je Pavle Kruljac, treći od lani, nastupio na 50km. Razlozi za optimizam: Nova A norma Zdravka Jadrijeva (7:23), plus još dvije nove B norme (Hrvoje Vlašić i Hrvoje Barić), popravak C norme za Gregureka i pun kufer novih D normi, čak sedam (Roko Pribičević, Krešimir Šimić, Tomislav Poljak, Mislav Krmpotić, Marko Herman, Darko Dolovski, Mario Lovrić). S Druge strane, dva odlična rezultata u trci na 50km, novi hrvatski rekord za Pavla Kruljca (3:14) i izvrstan debitantski nastup Vedrana Jesenovića (3:22), također bolji od starog rekorda. Kad smo već kod trke na 50km, još jedan fenomenalni debitantski nastup u ženskoj konkurenciji za Mirjanu Šimek Bilić. U sjeni štafetne trke njezino vrijeme 3:35 nije u potpunosti došlo do izražaja, a možda je i nakvalitetniji rezultat dana općenito, po vrijednosti ekvivalent stotke ispod 8 sati. Od nje su do sada brže otrčale 50km samo Marija Vrajić i Nikolina Šustić u svojim najboljim danima, i to ne puno bolje (3:28 i 3:31).

Uglavnom, s obzirom da nije ostalo još puno mogućnosti i da ulazimo u topliji i po rezultate nepovoljniji dio godine, sastav hrvatske reprezentacije za predstojeće Svjetsko prvenstvo na 100km u Berlinu se polako kristalizira. Bogatstvo stečenih rezultata i normi nas je dovelo do toga da ćemo u Berlinu najvjerojatnije po prvi put u povijesti nastupiti s kompletnim muškim i ženskim ekipama (9+9).

Ženski sastav bi mogao biti vrlo jak, sasvim sigurno za top 10 u svijetu, a možda i 5. Malo sam prosurfao koje su zemlje u posljednjih 7 godina (2015. do danas) imale ultrašice ispod 8 sati i koliko njih. Naravno, odmah su iskočile Japan i USA sa 8, zatim Švedska sa 6 (ali bez učinka u zadnjih par godina), a onda slijede sa po 5 Rusija (koju bih zanemario jer neće nastupiti, što zbog ratnih, što zbog doping sankcija) i iznenađujuće Italija, koja je dugi niz godina tavorila u zlatnoj sredini, ali je zadnje dvije godine izbacila hrpu odličnih ultrašica (dvije ispod 7:50 i još tri ispod 8:00) i polako nam otimaju primat najbolje europske reprezentacije. Mi također imamo 5 cura ispod 8 sati, međutim, dvije nam nisu aktivne (Vrajić i Šustić), ali s dobrom perspektivom, obzirom na relativno kratki ultraški staž za Jozić i Šimunović, pogotovo Šimek, koja još niti nema stotku. Slijede velike ultraške i sportske velesile Francuska i Britanija (4), te Njemačka, Nizozemska, Australija i Finska (3) i to je to što se tiče svjetskog vrha. Tu bih još dodao i Poljsku sa dvije ultrašice ispod 8, ali su lani izbacili jednu super extra klasu Dominiku Stelmach, s novim europskim rekordom 7:04, boljim čak i od Herron! Cura inače ima maraton 2:36 i prava je rijetkost kad netko s takvim rezultatom zaluta u ultraške vode i napravi dar-mar.

Što se tiče muške ekipe, imamo četvoricu s vrlo friškim A normama i s rezultatskom perspektivom jer su, primjerice, Marko Bičanić i Pavle Kruljac otrčali samo po jednu stotku do sada, a zna se da ta prva, pa čak ni druga, pa ni ona treća nisu najbrže i da vrijeme radi za njih. Uglavnom, muška konkurencija je uvijek šira i dublja, međutim, uz dobre nastupe vjerujem da bi se naša ekipa mogla uguziti u top 10 i čekati svoju priliku na prvenstvu Europe, kad neće biti najjačih (Japan, USA) i kad će biti još godinu dana zreliji i iskusniji, što je za stotku jako važno. Uz to, polako se stvara kult reprezentacije i rezultati naših ultraša iz drugog plana su sve bolji i masovniji, a vjerujem da će se priča i dalje obogaćivati… jer, sad su na Poloju postignute:
– 3 nove A norme + jedna potvrđena
– 6 novih B normi + jedna potvrđena
– 2 nove C norme + jedna potvrđena
– 8 novih D normi + dvije potvrđene

Za kraj, još popis čak 11 vrlo friških hrvatskih rekorda u starosnim kategorijama, postignutim u Brodu na 50km i 100km. Naravno, prednjači novi apsolutni rekord na 50km Pavla Kruljca 3:14:37, znači automatski i u svojoj kategoriji 35-39. Slijede:
– Muškarci kategorija 23-34: Vedran Jesenović / 3:22:27
– Muškarci kategorija 50-54: Darko Rogina / 3:45:53
– Muškarci kategorija 55-59: Davor Poljanec / 4:27:21
– Žene kategorija 50-54: Pjera Šušnjar / 5:05:53

Disciplina 100km:
– Žene kategorija do 23: Hana Malović / 8:58:23
– Žene kategorija 45-49: Katarina Bekavac / 9:09:43
– Žene kategorija 50-54: Tanja Šarić / 9:19:15
– Muškarci kategorija 45-49: Zdravko Jadrijev / 7:23:31
– Muškarci kategorija 55-59: Dobriša Dobrenić / 9:10:59
– Muškarci kategorija 65-69: Zvonimir Perkušić / 11:33:59