Treću godinu za redom, u Slavonskom Brodu, pod organizacijskom palicom Ultramaraton kluba Mazator i njihova predsjednika Tomislava Marinovića, organizira se pet izdanje Polojske ultre 100km. Iako je ovo šesto izdanje, ono prvo će uvijek biti posebno jer budi sjećanje na humanitarku pod nazivom Jak kao ti koja se trčala za Ronaldu Kovačević.

Ovogodišnja Polojska ultra je po treći puta za redom Prvenstvu Hrvatske u trčanju na 100km koje se održava u Slavonskom Brodu, a osim toga i jako zahvalno jer se održalo usprkos svim nedaćama koje je nam ovo pandemijsko doba nosi. Mazatori su se potrudili da utrka iz godine u godinu raste, što zapravo i potvrđuje ovogodišnja brojka natjecatelja koji su prijavljeni.

Razne discipline, od štafeta na 50 i 100km u raznim kombinacijama spolova, zatim utrka na 50km i ona kraljevska disciplina 100km su sve sastavni dio Polojske ultre. Na startu ove godine naći će se 300 natjecatelja koji nam dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a svakako treba istaknuti najbrojnije članove Atletskog kluba Sljeme, odakle ih dolazi i sudjeluju njih 58. Osim Sljemenaša, najbrojniji su i domaći Mazatori, ali opet još jedna činjenica uspješnosti ove utrke je veliki broj stranih natjecatelja koji nam dolaze iz Austrije, Poljske, Švicarske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Ukrajine.

Najjači ‘’field’’ natjecatelja je na 100km, koji će sudjelovati na ‘’otvorenoj utrci’’ i zasigurno utjecati na taktiku domaćih natjecatelja koji će se isto tako natjecati i na Prvenstvu Hrvatske na 100km. Ovogodišnja disciplina na 100km broji 105 natjecatelja i do sada je najjača ikada.

Za očekivati je nekoliko rezultata ispod 7 sata u muškoj konkurenciji, ali kao što rekosmo, samo očekivati. U ženskoj kategoriji, slobodno možemo reći da će biti sjajnih rezultata ispod 8 sati, što će ovu Polojsku ultru učiniti posebnom.

Duga je to utrka i ne želimo stvarati dodatni pritisak natjecateljima, već smo uvjereni da će biti zanimljivo pratiti odmjeravanje snaga, naravno sve u sportskom duhu.

Ostale discipline su jednako važne, jer je velika želja organizatora da u narednim godinama organizira i Prvenstvo Hrvatske na 50km, te da se ta disciplina uvrsti u kalendar ultra trčanja i time iznjedriti još veći field ultra trkača. Na ovogodišnjoj Polojskoj ultri sudjelovati će 83 natjecatelja na disciplini 50km.

Štafetne utrke su uvijek dodatni motiv svima natjecateljima i kao takve su sastavni dio Polojske ultre, a ove godine imamo 108 prijavljena natjecatelja koji će se naći na startnoj liniji.

Mazatori, prevođeni svojim predsjednikom Marinovićem, Polojsku ultru planiraju, a već i jesu, prijavili je za Europsko prvenstvu u trčanju na 100km za 2023. Godinu, pa tako i za Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100km za 2024. Godinu. No, naglasiti ćemo kako im je prvotna prijava ‘’propala’’ zbog nekoliko razloga, prvenstveno financijskih, te ove godine žele svijetu i IAU (Svjetska ultramaratonska federacija) pokazati da oni to silno žele i mogu organizirati. Sad sigurno razmišljate kako će to učiniti?! Odgovor se krije u Livestream prijenosu utrke na Youtube kanalu Trkačke priče. Sjajna produkcija ekipa predvođena sjajnim komentatorom je zasigurno ulaznica za uži krug za dobivanje i organizaciju natjecanja na 100km koje ima prefiks Europsko, pa čak i Svjetsko prvenstvo.

Svi gledatelji, moći će pratiti livestream širom svijeta, a osim stacionarne kamere, moći će uživati u pogledima iz zraka, kao i pokretnim prizorima sa staze gdje ćete doslovno osjetiti atmosferu koju Poloj i njegovi natjecatelji stvaraju.

Live rezultate, prolaze po kilometrima i sve bitno za taj segment utrke, možete pratiti na portalu službenog mjeritelja Stoperica.hr.

Osim toga izvor fotki i neizostavnih live javljanja možete pratiti na Facebook stranici Polojska ultra 100km.

Pripremio: Tomislav Marinović